Co Ty, k…a wiesz o zabij…tfu, wróć! Antwerpii?

Szczerze, to niewiele.

Wrzucam ten post w celach porównawczych – co wiem o Belgii i Antwerpii przed i po wyjeździe. Jak sobie wyobrażam ten kraj plus garstka stereotypów i parę losowych informacji z mediów.

Belgia – hm…stolica Europy, dużo dobrych dróg (zatrzęsienie autostrad), potwornie drogo, mówią w kilku językach – na północy po flamandzku, na południu po francusku, kilka gmin na wschodzie mówi po niemiecku. Od około roku kraj bez rządu, z czego ostatnie pół roku był krajem prezydenckim Unii…ha. Danie narodowe – frytki z majonezem (stąd tytuł bloga). Notabene, nieźle smakują, sprawdzałem. Publiczne jedzenie frytek z majonezem jest także sposobem na protest (autentyk!). Według Douglasa Adamsa „Belgia” to najpaskudniejsze, najwulgarniejsze słowo we Wszechświecie. No, ale cóż, był Anglikiem.

Historia…oj, słabo. Świta mi coś o neutralności i drugiej wojnie światowej, ale czy podczas pierwszej były to tereny niezależne czy podległe – nie wiem, a zajrzenie do Wikipedii liczy się za oszustwo. Dalej – dużo pól bitew w czasie pierwszej wojny, to pewniak. Ypres jest w Walonii?

Piwo belgijskie – Stella Artois jest z Leuven, to niedaleko (choć szczerze mówiąc, wszystko jest tam niedaleko – to dość mały kraj). Podobno większości ichnich piw nie da się pić, a choć mi to powiedział szwagier (a szwagrowi powinno się ufać) to mam zamiar sam to wcześniej sprawdzić.

O ludziach nie wiem nic. Język określa kulturę, a języki są tam trzy – zobaczymy na miejscu.

Wysyłam jutro papiery, to się pomyśli o napisaniu krótkiej notki pt. „Co to jest Erasmus i jak się na niego dostać”.

Wracam do cywila.

Reklamy
This entry was posted in Erasmus.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s